Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(8062 niezalogowanych)
3511 Postów

(sih87)
Maniak
brzydal napisał:
...z

takimi

polaczkami jak

nowak i jego przydupas '87

powinno sie to nazywac - ODCHODY !!!

A kim ty jestes, ze tak nas wszystkich klasyfikujesz wg. sobie znanych kryteriow majac paru przyklaskujacych trolli? Jak ja jestem odchodem to kim ty jestes ? Kawalkiem scierwa, ktore maskuje odchody i pokazuje chamstwo prostactwo i zacofanie swoimi wypowiedziami?
Daj se siana... Nawet nie wiesz dlaczego tutaj wyjechalem, a kazdego tak sako osadzasz. W czym jestes lepszy? Zal mi Ciebie, bo twoje zycie musi sie chyba tylko do tego forum ograniczac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
164 Posty

(AdamAleksanderNowak)
Stały Bywalec
jasta102 napisał:

polecam ci polaczku z dziada pradziada chwilę zadumy nad tym artykułem
szczególnie w dzień jakiejś tam niepodległości
biorąc pod uwagę jako motto wypowiedzi dwóch znanych polityków
Bismarcka - dać Polakom wolność to się sami wykończą
Mołotowa - Polakom wolność pasuje jak świni kamizelka

...biorąc pod uwagę Święto Niepodległości i Polskość o której tu mowa to dość niefortunnie wybrałeś sobie polityków do cytowania...
W nawiązaniu do artykułu... Elementarna wiedza historyczna z poziomu liceum pozwala zorientować się w sytuacji w jakiej znaleźli się Polacy w trzech zaborach... natomiast gospodarka i cała infrastruktura rozwijała się mniej więcej na tym samym poziomie jak u poszczególnych zaborców, stąd takie niebywałe różnice pomiędzy ścianą wschodnią a zachodnią Rzeczypospolitej.
I na koniec: Trzeci rozbiór Polski, i zniknięcie naszego Państwa z map, w praktyce pokrywa się z rewolucją przemysłową jaka miała miejsce w Europie, (odsyłam do Wiki bo o książki nie podejrzewam) więc progres urbanistyczny i przemysłowy, szczególnie w zaborach pruskim i austriackim, był powodowany właśnie ogólnoeuropejskim rozwojem industrialnym a nie pragnieniem ucywilizowania zapóźnionych Polaków.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
AdamAleksanderNowak napisał:

I na koniec: Trzeci rozbiór Polski, i zniknięcie naszego Państwa z map, w praktyce pokrywa się z rewolucją przemysłową jaka miała miejsce w Europie, (odsyłam do Wiki bo o książki nie podejrzewam) więc progres urbanistyczny i przemysłowy, szczególnie w zaborach pruskim i austriackim, był powodowany właśnie ogólnoeuropejskim rozwojem industrialnym a nie pragnieniem ucywilizowania zapóźnionych Polaków.

idąc tym tropem myślenia to odzyskanie niepodległości też było wynikiem wyczerpania zaborców I Światową, a nie jakimś szczególnym wysiłkiem, czy czymkolwiek dobrze uczynionym przez polaczków
a już o szczyt głupoty należy posądzać tych co jakąkolwiek zasługę przypisują w tym zakresie Piłsudskiemu.
temu co to zrzekł się na piśmie władzy 13 sierpnia 1920 i spierdolił z Warszawy pod sukienkę żony daleko od frontu, a potem wrócił i rozprawił się z prawdziwymi wodzami Rozwadowskim, Sikorskim, Zagórskim
pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Rozwadowski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
Maniak
jasta102 napisał:
...idąc tym tropem myślenia to odzyskanie niepodległości też było wynikiem wyczerpania zaborców I Światową, a nie jakimś szczególnym wysiłkiem, czy czymkolwiek dobrze uczynionym przez polaczków...
Zobaczmy jak WALCZA o NIEPODLEGLOSC
nasi Bracia Zydzi w Izraelu!

Tam zydowski "biedronkowiec pospolity"
wie DOSKONALE, ze jego
"rola" w zyciu "planktonu"
jest sluzyc ELICIE ZYDOWSKIEJ
,
i byc dla niej ........................"pokarmem"!!!!!

A na terenach nadwislanskich "plankton"
zupelnie ZGLUPIAL i chce sluzyc zamiast polskiej, obcej
ELICIE NIEMIECKIEJ, ROSYJSKIEJ i ZYDOWSKIEJ.

A czym jest emigracja do NORWEGII???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
164 Posty

(AdamAleksanderNowak)
Stały Bywalec
jasta102 napisał:

idąc tym tropem myślenia to odzyskanie niepodległości też było wynikiem wyczerpania zaborców I Światową, a nie jakimś szczególnym wysiłkiem, czy czymkolwiek dobrze uczynionym przez polaczków
a już o szczyt głupoty należy posądzać tych co jakąkolwiek zasługę przypisują w tym zakresie Piłsudskiemu.
temu co to zrzekł się na piśmie władzy 13 sierpnia 1920 i spierdolił z Warszawy pod sukienkę żony daleko od frontu, a potem wrócił i rozprawił się z prawdziwymi wodzami Rozwadowskim, Sikorskim, Zagórskim
pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Rozwadowski

Na wieki wieków amen zgadzam się z każdym słowem, a gdybyś tak jeszcze wspomniał o przemilczanej przez lata roli Romana Dmowskiego, który oponentem Piłsudskiego był to uznałbym wypowiedź za swoją własną...
Ciężko wśród znajomych piętnować grzechy i przewiny Piłsudskiego oraz walk bratobójczych które doprowadziły do są rządów sanacji...
Niemniej jednak Święto Niepodległości ustanowione zostało niefortunnie 11go listopada a nie np. 28go czerwca w rocznicę podpisania Traktatu Wersalskiego...
fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-a...0254_709851381_n.jpg
...o słuszności dat można by dyskutować długo, ale ważne by przy tym nie zatracić istoty rzeczy.
Za tydzień jest Święto, spotkam się z podobnie myślącymi ludźmi i to mnie cieszy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
222 Posty
Pawel Kiełbasa
(Purii_id)
Stały Bywalec
Sądzę, iz wielu, którzy oddali życie za nasz kraj, nie uczyli tego byśmy mieli gdzie korony zarobiony wydawać. Domyślam się nawet, iż mieli zupełnie odwrotne zamiary
I coś czuję, że gdyby co poniektórzy wyjrzeli zza grobu i zobaczyli to jak rodacy się wykłócają o to, którego prawda jest prawdziwsza, ubarwiając ją przeintelektualizowanymi opisami, na forum publicznym, bazując na tzw. Niepodległości...,myśle, iż zarzucili by broń i wybrali spokojniejszy zywot (byc może za granicami swojej ojczyzny).

Ale zawsze mogę się mylić ( co większośc chyba nawet niedopuszcza do mysli )

Pojedynczych słów, wyrwanych z kontekstu, również nie należy się czepać. Nie chce mi się wierzyć , iż użyty przeze mnie przymiotnik "łysy" został zrozumiany jako wyraz genetycznych cech dziedziczonych .

No ale właśnie tak to wygląda. Nasza "prawda" zawsze musi być tą "najprawdziwszą" . W końcu mówi się, iz naród polski jest narodem intelektualistów.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Purii_id napisał:
W końcu mówi się, iz naród polski jest narodem intelektualistów.
dobre
ale całych czy ćwierć
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
Maniak
Purii_id napisał:
...mówi się, iz naród polski jest narodem intelektualistów. ...
A i owszem, na Planecie Ziemia ocenia sie wedle kryterium,
co ROBI "biedronkowiec pospolity"!!!

Skoro kazde spoleczenstwo to:
MATRIX 10/90,
gdzie 90% to poglowie "planktonu" a TYLKO 10% to ELITA.
to o tym jak "mowia i pisza" o nas, decyduje stopien
UPOSLEDZENIA UMYSLOWEGO "planktonu"
w stosunku do SREDNIEJ "ziemskiej".

Czyli w Polsce pozim "kretynstwa" u "biedronkowcow pospolitych"
jest NIEZWYKLE WYSOKI!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
164 Posty

(AdamAleksanderNowak)
Stały Bywalec
dagnann napisał:
11 LISTOPADA 2012 w niedzielę, o godz. 16:00 w Bekkefaret bydelshus
Hjalmar Johansens gate 4; 4019 Stavanger

Niepodległość świętować będziemy w gronie Polaków dumnych ze swojego pochodzenia i pragnących przekazać uczucia patriotyczne dzieciom.

W programie:
-okolicznościowe przemówienia
-wręczenie statuetki "Kryształowe Serce"
-narodowe pieśni i wiersze w wykonaniu dzieci i dorosłych
-wystawa dziecięcych prac plastycznych pt.: "Ulubione i najpiękniejsze miejsca w Polsce"

Po części oficjalnej i artystycznej spotkanie przy kawie i cieście - ZAPRASZAMY!

Po raz kolejny przypominam wątek główny by nie zatracił się w burzliwej dyskusji...

Purii, godoł Ci żech co galaca mom po fatrze, co byś sie syinek nie myśloł że kajś po mieście lotom we fleku i żydom brody obcinom
...czy to było wystarczająco "niedointelektualizowane"
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
222 Posty
Pawel Kiełbasa
(Purii_id)
Stały Bywalec
Wydaję mi się, iż owa "burzliwa dyskusja" powinna służyć wymianie poglądów, a nie popisywaniem sie swoją elokwencją w innych dialektach, bądz też w języku polskim
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok